MOASTELE Sfantului Efrem cel Nou

CUPRINS:

LOCALIZAREA Moastelor Sfantului Efrem cel Nou

Intrarea in Manastirea Buneivestiri din Nea Makri, care adaposteste Moastele Sfantului Efrem cel Nou
Intrarea in Manastirea Buneivestiri (Nea Makri)
Moastele Sfantului Efrem cel Nou se gasesc intregi la Sfanta Manastire a Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu (cunoscuta si sub numele de "Manastirea Sfantul Efrem") din localitatea Nea Makri, din regiunea Attica din Grecia (in nord-estul Atenei). Click aici pentru a afla mai multe detalii despre cartea "Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sf. Efrem cel Nou", in care se gasesc mai multe informatii despre aceasta manastire greceasca ce adaposteste Sfintele Moaste intregi ale Marelui Mucenic din Nea Makri. Mai multe detalii si imagini deosebite ale acestei manastiri renumite gasiti pe pagina web: http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-efrem-nou-nea-makri-120736.html.

ADRESA Manastirii Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri

Pentru a ajunge la Manastirea Sfantului Efrem cel Nou, cunoscuta si sub numele de Manastirea Buneivestiri, se merge din Piata Centrala a orasului Nea Makri pe strada Sfanta Parascheva aproximativ 3 kilometri spre vestul orasului. (Απο την κεντρική πλατεία της Νεας Μάκρης, μέσω της οδού Αγίας Παρασκευής 3 χλμ.)
ADRESA Manastirii Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri este urmatoarea (adresa este scrisa in limba greaca si o puteti gasi aici: http://clubs.pathfinder.gr/pavmaria/745890):
Άγιος Εφραίμ
Ιερά Κοινοβιακή Μονή
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
190 05
Νέα Μάκρη
Τηλ. 22940-91202
Observatie: Pentru a suna din Romania in Grecia trebuie sa formati 00 sau + inaintea numarului de telefon, iar prefixul pentru Grecia este 30. Deci numarul de telefon, care trebuie format din Romania, al Manastirii Sfantului Efrem cel Nou este: 00302294091202 sau (echivalent) +302294091202. Codul Postal al localitatii Nea Makri este 190 05.
Traducerea in limba romana a acestei adrese este:
Sfantul Efrem – Noul Mucenic
Sfanta Manastire a Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
Cod Postal: 190 05
Localitatea Nea Makri din periferia Attica, municipiul Marathon
Grecia
Telefon: 22940-91202
Traducerea in limba engleza a acestei adrese este:
ANNUNCIATION MONASTERY
HOLY NEW MARTYR EPHRAIM
NEA MAKRI – ATTICA
190 05
GREECE
PHONE: 22940-91202
Pentru a trimite o scrisoare acestei manastiri grecesti, este bine sa scrieti adresa in limba greaca sau in limba engleza. Continutul scrisorii (si al pomelnicului – daca doriti sa trimiteti unul) ar trebui scris tot in greaca sau engleza, eventual franceza (e putin probabil ca maicutele de la manastire sa cunoasca limba romana).

DESCOPERIREA Moastelor Sfantului Efrem cel Nou

Dupa mai bine de 500 de ani, Dumnezeu a descoperit, pe data de 3 ianuarie 1950, Moastele pline de har ale Sfantului Mare Mucenic Efrem cel Nou, Moaste care raspandesc o mireasma dumnezeiasca si care sunt izvor de tamaduire pentru cei care li se inchina cu credinta si ii cer ajutor Sfantului Efrem cel Nou.
Moastele Sfantului Efrem cel Nou
Moastele Sfantului Efrem cel Nou
Sfintele Moaste ale Sfantului Efrem cel Nou au fost descoperite de stareta Manastirii Buneivestiri (monahia Macaria) prin revelatie dumnezeiasca, astfel: In timp ce se plimba printre ruinele vechii manastiri1, monahia Macaria se ruga Bunului Dumnezeu sa-i descopere pe unul dintre Sfintii care s-au nevoit la acea manastire si care si-a dat viata pentru apararea credintei ortodoxe.
Maica Macaria s-a rugat mult timp si, dupa o vreme, a auzit un glas care i-a spus: "Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti." si i s-a aratat in chip tainic un colt de pamant din pridvorul manastirii. Mai tarziu, acelasi glas a rasunat mai puternic si i-a poruncit: "Sapa acolo si vei afla ceea ce doresti!".
Intr-o zi, stareta i-a spus unui muncitor care ajuta la repararea manastirii sa sape in zona care i se aratase in revelatia dumnezeiasca. Dar omul nu asculta de maica stareta si sapa undeva mai departe de locul indicat de tainicul glas. Dupa ce a incercat in 3-4 locuri si a dat de pietre de fiecare data, muncitorul s-a intors la locul pe care i-l aratase maica la inceput si a inceput sa sape nervos.
Stareta Macaria il ruga sa lucreze cu atentie, deoarece acolo putea fi ingropat cineva. Cand a ajuns la o adancime de 1,7 metri, muncitorul a descoperit craniul unui om si, in aceeasi clipa, s-a raspandit imprejur o mireasma de nespus. Muncitorul a amutit, s-a ingalbenit la fata si maica l-a rugat sa o lase singura putin.
Racla cu Moastele Sfantului Efrem cel Nou
Racla cu Moastele Sfantului Efrem cel Nou
Monahia Macaria a ingenuncheat cu evlavie si a imbratisat ramasitele Sfantului, presimtindu-i adanc maretia martiriului. Sufletul ei s-a umplut de bucurie, deoarece aflase o mare comoara. Cu multa grija, maica a indepartat pamantul si a descoperit Sfintele Moaste intregi.
Maica si-a dat seama ca este vorba de un preot, deoarece, dand la o parte pamantul din dreptul mainilor, maica a zarit marginile manecii unei haine preotesti. Haina era foarte curata, nu avea nici cea mai mica urma de praf; era cusuta grosolan, avand o cusatura precum cele din vremurile de demult, iar grosimea firului era mai mare de 1 milimetru. Click aici pentru a afla mai multe detalii despre cartea "Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, grabnicul ajutator si marele facator de minuni", carte in care sunt descrise amanuntele descoperirii Moastelor Marelui Mucenic din Nea Makri.

PRIMA ARATARE a Sfantului Efrem cel Nou

In timp ce stareta Macaria curata Moastele de pamant, s-a inserat si a inceput sa ploua, astfel ca maica a lasat Moastele intr-o nisa deasupra mormantului si s-a dus sa citeasca Vecernia. Maica se ruga singura in biserica si, deodata, a auzit pasi care veneau dinspre mormant si au ajuns pana la usa bisericii.
Sfantul Efrem cel Nou
Pasii erau puternici si hotarati, ca ai unui barbat viguros. Paralizata de spaima, monahia Macaria nu s-a intors si a auzit un glas spunandu-i: "Pana cand ma vei lasa acolo? Si el, care mi-a pus capul asa ... !"
Dandu-si seama ca cel care s-a apropiat era Sfantul pe care tocmai il descoperise, maica s-a intors si l-a vazut. Sfantul era inalt de statura, cu ochi mici, rotunzi si cu usoare riduri pe la colturi. Barba sa era neagra si putin ondulata. Purta imbracaminte calugareasca si in mana stanga tinea o faclie foarte stralucitoare, iar cu mana sa dreapta binecuvanta.
Maica s-a umplut de bucurie, frica i-a disparut si i-a spus Sfantului: "Iarta-ma, maine, indata ce Dumnezeu va face sa rasara zorii zilei, ma voi ingriji de tine." Sfantul s-a facut imediat nevazut.

Sfantul Efrem cel Nou isi dezvaluie NUMELE

A doua zi, Stareta Macaria a luat Sfintele Moaste, le-a curatat, le-a pus intr-o firida in Sfantul Altar si a aprins o candela alaturi. In aceeasi seara, maica l-a vazut in somn pe Sfantul nou descoperit stand in picioare in biserica si tinand alaturi o icoana in marime naturala, imbracata in argint si lucrata de mana. Langa el se afla un policandru, sub care maica a aprins o lumanare de ceara curata. Sfantul i-a spus: "Iti multumesc mult! Ma numesc Efrem."

PUTEREA MOASTELOR Sfantului Efrem cel Nou

Sunt TAMADUITOARE

Multi oameni bolnavi care s-au atins de Moastele Sfantului Efrem cel Nou, sau care au fost insemnati in Semnul Sfintei Cruci cu Sfintele sale Moaste, s-au vindecat complet, indiferent de ce boala sufereau. Acestia s-au rugat cu lacrimi Sfantului Efrem si si-au pus toata nadejdea in el.
Unii au citit Acatistul Sfantului Efrem cel Nou si/sau Paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, altii i-au promis diferite daruri in schimbul vindecarii, altii pur si simplu l-au rugat cu credinta fierbinte si evlavie sa-i insanatoseasca, iar pentru unii oameni s-au rugat altii Sfantului Efrem, deoarece acestia erau pe patul de moarte si nu se puteau ruga.
Sfantul Efrem a auzit rugaciunile acestor oameni si i-a vindecat foarte grabnic de bolile de care sufereau. Astfel, prin atingerea sau insemnarea in Semnul Sfintei Cruci cu Moastele Sfantului Efrem cel Nou, multi oameni s-au vindecat de: cancer, paralizie, orbire, amnezie grava, dureri puternice de cap, iar altii s-au ridicat de pe patul de moarte.

Raspandesc MIREASMA

Moastele Sfantului Efrem cel Nou din Nea Makri raspandesc uneori buna mireasma, pentru a le intari credinta celor din jur sau pentru a-si demonstra sfintenia. Astfel s-a intamplat atunci cand manastirea a fost vizitata de mitropolitul locului, care nu era convins de sfintenia Sfantului Efrem cel Nou. Pentru a verifica daca Moastele din racla sunt intr-adevar ale unui Sfant, mitropolitul si-a pus mitra2 pe racla cu Sfintele Moaste, zicandu-si: "Daca este un Sfant, nu-i va placea sa o pun acolo, dar o voi lasa, totusi, ca sa-mi dea un semn". Iar semnul a venit imediat, deoarece, la sfarsitul Sfintei Liturghii, din racla a inceput sa izvorasca incontinuu mir sfintit, ca o pacla alba, groasa de 80 cm si lunga de 10 m, facand rotocoale si raspandind o mireasma de negrait.

Moastele Sf. Efrem cel Nou - BIBLIOGRAFIE


1Manastirea Buneivestiri a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu de pe Colina Neprihanitilor de langa localitatea Nea Makri (regiunea Attica, Grecia) a fost manastire de calugari in vremea cand a trait Sfantul Efrem cel Nou (i.e. pana in secolul al 15-lea), apoi a fost distrusa de turci. Abia in secolul 20 a fost reconstruita vechea manastire, iar acum este manastire de maici.
2Mitra este acoperamantul capului de forma sferica sau conica, uneori bogat ornamentat, purtat mai ales de arhierei in timpul slujbei religioase.