Sfantul Efrem cel Nou a salvat din FURTUNI pe MARE

Sfantul Efrem cel Nou, Marele Mucenic din Nea Makri, este un Mare Facator de minuni, deoarece, atat marea, cat si toate stihiile, i se supun.
Sfantul Efrem cel Nou a mai facut si alte minuni domnului pe care l-a ajutat la proces (salvandu-l de la inchisoare), de aceasta data salvandu-i echipajul din furtuni pe mare.
Acest domn cumparase cu multe sacrificii un vaporas si il astepta de cateva zile. Vaporul intarzia deoarece fusese pe mare o furtuna puternica si familia acestui domn se ingrijora pentru echipaj.
Intr-o zi, in timp ce se odihnea, a vazut in vis vaporul sosind in port, tras cu o parama de Sfantul Efrem cel Nou, care mergea pe valuri. Inainte de a termina de povestit sotiei sale visul, un grec a venit in fuga si le-a spus foarte bucuros:
- A sosit! A sosit!
Au alergat toti plini de bucurie si, ajungand in port, cu lacrimi in ochi, au vazut vaporul sosind. Si-au facut Cruce si au multumit din toata inima Sfantului Efrem cel Nou pentru aceasta noua minune.
Cativa greci care se ingrijorasera si ei pentru vaporas, au intrebat pe familia acestui domn:
- Spuneti-mi, ce Sfant va este ocrotitor?
Atunci sotia domnului le-a aratat iconita Sfantului Efrem cel Nou, pe care o purta permanent cu ea. Si toti s-au inchinat Sfantului Efrem cel Nou, caci vazusera minunea.
Cand a sosit capitanul, le-a povestit ca furtuna facuse stricaciuni in sala masinilor si ca navigase fara carma. Dar in fiecare seara vedeau la prora o lumina care ii calauzea si, in ciuda vantului infricosator si in ciuda motoarelor care nu se mai aflau in stare de functionare, nu au pierdut directia. Si cu aceasta lumina prezenta tot timpul la prora, au ajuns in port teferi si nevatamati.

Sfantul Efrem cel Nou a mai facut si o alta minune cu acelasi vaporas, dar de data aceasta era incarcat cu cai, iar proprietarul (domnul pe care Sfantul Efrem cel Nou l-a ajutat la proces, salvandu-l de la inchisoare) era si el prezent la bord. Vaporul a fost prins din nou intr-o furtuna puternica. Caii se agitau, vasul statea sa se rastoarne dintr-un moment in altul, dar se arata din nou o lumina la prora, care i-a calauzit.
In scurt timp au iesit din furtuna, in vreme ce langa ei valurile erau inalte cat muntii. Vaporul a inaintat apoi pe o mare linistita si toti s-au insemnat cu Semnul Sfintei Cruci. Fusesera izbaviti inca o data. Sfantul Efrem facuse o noua minune.

Sfantul Efrem cel Nou a salvat din furtuni pe mare - BIBLIOGRAFIE

Cartea "Viata, aratarile, minunile, acatistul si paraclisul Sfantului Efrem cel Nou, Grabnicul Ajutator si Marele Facator de minuni", aparuta la Editura Sofia din Bucuresti, in anul 2008, Editia a II-a.